top of page

Поради для налагодження співпраці з ветеранами й ветеранками: досвід України, Латвії і Данії


“На перехід від військового до цивільного життя потрібно до 2-3 років” — показують експертні дослідження. Минулого тижня відбувся вебінар про повернення ветеранів до цивільного життя і професійної діяльності. SILab Ukraine поспілкувалися з міжнародними та українськими експерт(к)ами та дізналися рекомендації для компаній, які хочуть бути більш дружніми у працевлаштуванні ветеранів.



Деніс Нільсен, ветеран Збройних сил Данії з 20-річним досвідом, розповів про свою трансформацію з військового до цивільного фахівця. Його головна порада — обʼєднувати ветеранів у групи, де вони зможуть знайти той самий братерський зв’язок, який відчували під час служби. Адже чим ближчі умови до тих, які були раніше, тим якісніше ветерани будуть виконувати поставлені задачі. Віталій Дубов, ветеран з Латвії порадив створення клубів за інтересами та впровадження принципів «рівний-рівному», аби ветерани підтримували один одного та обмінювалися досвідом.


Ірина Галузінська, керівниця проєкту Praktyka, наголосила, що важливо опиратися на дослідження “Шлях ветеранів і ветеранок”, розробленого Veteran Hub. Це посібник, який допомагає компаніям глибше зрозуміти потреби та очікування ветеранів, пізнавати складнощі, з якими вони стикаються, і головне — поважати їх досвід.

Пропрацювати своє ставлення до ветеранів можна з психотерапевтом - переконана Марія Ксьондзик, співзасновниця ветеранського автохабу NESEMOS. Вона поділилася своїми помилками, яких припустила при спілкуванні і порадила учасникам уникати героїзації та гіперопіки ветеранів, адже це шкодить якісній взаємодії. Дмитро Колосюк, HR-менеджер фонду “Повернись живим” також зауважив, що ветерани отримали сильний емоційний досвід і нашим завданням є допомогти відрефлексувати їм цей досвід, відновитися та знайти нові сенси.


Про що треба памʼятати, працюючи з ветеран(к)ами?

  1. Будьте людиноцентричними: перехід з військового до цивільного життя — це не тільки про нову роботу, а й новий спосіб мислення. Вчіться активно слухати ветеранів і бути гнучкими у вашій співпраці. Навіть у цивільних ролях екс-військові можуть продовжувати комунікувати один з одним через свої попередні звання — підтримуйте це як спосіб зміцнення командних зв'язків.

  2. Створюйте спільноти всередині компанії: обʼєднуйте ветеранів, щоб вони працювали у групах і створювали спільну цінність. Заохочуйте їх долучатися до спільнот чи створювати свої — як-от бігові чи мотоклуби — де вони можуть знайти однодумців та підтримувати один одного. Таким чином їхня лояльність та довіра до організації також зросте.

  3. Підтримуйте сім'ї: не забувайте про родини ветеранів. Створюйте політики, які визнають та підтримують їхню роль. Внутрішня сила ветерана часто починається з підтримки вдома. 

  4. Створюйте відчуття приналежності:  для ветеранів/ок дуже важливе відчуття братерства/сестринства. Зробіть їх частиною місії, а не просто працівниками, і вони стануть вашими відданими командними гравцями.

  5. Дивіться далі за межі посадової інструкції. Якщо ви зустрічаєте людину, чиї цінності та особистість відгукуються вам, спробуйте знайти роль під її фахові навички.  

  6. Не сакралізуйте, але й не дискримінуйте ветеранів. Вони повинні мати ті самі права і можливості, що й інші працівники. Умови залучення співпраці мають бути максимально прозорими для всіх людей.

Дякуємо спікерам і усім, хто приєднався до цієї важливої розмови. Давайте робити усе можливе, щоб наші ветерани повсякчас відчували, що їх цінують!

Вебінар проводиться SILab Ukraine та Ukrainian Social Venture Fund спільно з NewDoor - International Social Entrepreneurship Accelerator в межах проєкту IMPULSS за фінансової підтримки Latvijas Republikas Ārlietu ministrija.


Comments


bottom of page